Gemengde groente met gember en gehaktballetjes
- 100 gram mager rundergehakt
- 400 gram groente: rode paprika in reepjes, gele paprika in reepjes, bleekselderij in schuin gesneden stukjes, broccoli in roosjes, kastanje champignons door de helft, halve ui in dunne partjes gesneden, teentje gehakte knoflook en 2 of 3 plakjes verse gember.
Bereiding groente: Gebruik een wok of hapjespan. Doe een laagje water in de pan samen met de gember. Als het water begint te koken, voeg dan de rode ui en knoflook toe. Laat ongeveer 1 minuut zachtjes pruttelen. Voeg dan broccoli met de bleekselderij toe en draai regelmatig. Als de groente half gaar is, voeg dan de paprika en de kastanje champignons toe schep alles een keer om en doe de deksel 1 minuut op de pan. Controleer of er genoeg vocht in de pan is, om te voorkomen dat het droog kookt. Niet teveel water toevoegen, want de paprika en de champignons geven veel vocht. Als alles bijna gaar is, voeg peper, zout en andere gewenste kruiden toe.
Bereiding gehakt: Meng het gehakt met gewenste kruiden. B.v zout, peper, paprikapoeder, nootmuskaat enz. Gebruik geen grof gesneden kruiden, anders valt het tijdens het bakken uit elkaar, omdat er geen bindmiddel als ei en paneermeel aan te pas komt. Verdeel het in 3 of 4 porties. Maak er balletjes van en maak ze een beetje plat. Verhit een pan op laag vuur zonder olie of boter. Doe de ‘platte’ gehaktballen in de pan en laat langzaam gaar worden. Door de hitte komt er vanzelf vet vrij, waardoor bakken hier makkelijk is.